top of page

Ayurvedische Massage

Ayurvedische massage is een volledige lichaamsmassage met (veel) warme olie, maar wat maakt het nou anders dan een gewone ontspanning massage?

Wat is een Ayurvedische massage?

Een Ayurvedische massage, ook wel abhyanga genoemd, is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de Ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandelprogramma of als voorbereiding op de pancha karma, de Ayurvedische vijfvoudige reinigingsmethode.


Een echte Ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De Ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht meegenomen worden. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (mind body type) van de persoon en zijn/haar specifieke klachten.

Medicinale oliën

De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën zijn gebaseerd op een basisolie als sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn. In sommige gevallen (kapha type klachten of personen) kan met droge kruiden gemasseerd worden.

Ayurvedische-massage-schouderblad.jpg
Ayurvedische-massage-voeten.jpg

De voordelen van een
Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen – de nadi’s - en de energiepunten genaamd marma’s heeft de Ayurvedische massage een energetisch aspect

De Ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd. De massage:

  • Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop

  • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid

  • draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning

  • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, RSI, whiplash, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn

De Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong.  Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarin wordt afgeraden om een (ayurvedische) massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts, direct na eten.

bottom of page