top of page

Dosha - wat is jouw unieke mix?

Updated: Jan 11

Er is geen ‘one-size fits all’, volgens de Ayurveda zijn we allemaal onze eigen unieke mix van de 5 elementen en de 3 doshas.

Zoals we geboren zijn met onze eigen unieke blauwdruk noemen ze in de Ayurveda (sanskrit) Prakruti.

Inzicht in jouw specifieke geboorte constitutie, jouw blauwdruk, kan je gebruiken om keuzes te maken die bij je passen. Op deze manier kan je meer balans en flow ervaren in je leven. En wie wil dat nu niet?


Geen one-size-fits-all

Eerst een kort voorbeeld dat niet alles voor iedereen is.

Neem nou Intermittent fasting. Er is veel over geschreven en als je de voorstanders moet geloven is het heel erg goed voor je om een langere tijd op de dag niet te eten.

Volgens de Ayurveda: Iedereen is net weer anders en waar de ene persoon heel erg goed gaat zonder ontbijt, en misschien het ontbijt juist zou moeten overslaan, is het voor de ander heel erg belangrijk om juist een groot ontbijt te nemen.

Dit hangt af van, je raad het al, jouw constitutie.


Dit is 1 voorbeeld, maar zo kan je nog veel meer indenken waardoor je keuzes kan maken die voor jou gunstig zijn, of juist niet.


De test

Zin om inzicht te krijgen in jouw geboorte constitutie?

Pak dan pen en papier erbij en ga door de onderstaande vragenlijst.

Bij elke kwaliteit zet je een streepje bij de dosha die het beste bij jou past.

Aan het einde tel je de streepjes bij elkaar op, de dosha die het meeste voorkomt is jouw dominante dosha. Oftewel: jouw constitutie.De uitslag

Tja en dan komt daar natuurlijk niet 1 dosha uit. Ja inderdaad, we zijn een mix en hebben alle doshas in ons.

De meeste van ons zijn een dubbele constitutie, dit betekent dat je 2 doshas dominant in jouw constitutie hebt. Er zijn ook, minder vaak, mensen met alle drie de doshas evenveel.


Neem deze test dan ook als een eerste kennismaking, want hoe het precies voor jou zit, daar mag je nog veel mooie avonturen voor gaan beleven om te ervaren hoe het precies bij jou werkt.


Heb je behoefte in meer inzicht of wil je juist aan de slag met jouw disbalans, dan help ik je graag verder!


Lieve groet,

Janneke

169 views0 comments

Comments


bottom of page