top of page

Lente schoonmaak

Heb je ook zin om die winterjas uit te doen. Een jas die niet alleen van buiten zit (hallo corona kilo's) maar juist ook van binnen. Volg de natuurlijke beweging van de natuur en ondersteun jouw lichaam in deze natuurlijk detox!


Het begin van de lente is het ultieme moment om jezelf te ondersteunen in een interne schoonmaak. Vanuit de Ayurveda volgen we de seizoenen, wat je om je heen ziet in de natuur, is ook in ons lichaam in beweging. Dus kijk naar buiten, de sneeuw is gesmolten, de vogels zijn weer in de weer, de krokussen beginnen weer te bloeien, tijd voor ons lichaam om mee te bewegen.

Ookal begint de lente enthousiast, het kan zijn dat de winterblues nog in je systeem zitten. Je voelt je down, moe, misschien heb je wel last van slijm of hooikoorts.


Winterblues?


Hoe komt het dat we die winterblues ervaren en die winterjas ook in ons lichaam voelen?

Ayurveda ziet alles door de lens van de 5 elementen: aarde, water, vuur, wind en ether.

Die 5 elementen hebben managers: Vata (ether en wind), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water).

Dit gedeelte van de winter en begin van de lente is onderdeel van het Kapha seizoen. En Kapha heeft de kwaliteiten van aarde en water. Kapha geeft het lichaam stabiliteit, geeft structuur (denk aan alles wat ons lichaam bij elkaar houdt als de botten en spieren, weefsels) en zorgt ook voor de smerig van die botten, spieren en weefsels.

Als je kijkt naar deze kwaliteiten dan kan je je ook voorstellen dat als Kapha zich opbouwt, je je ook zwaarder kan voelen. Misschien ook vermoeider en wat down in je energie.

Verkoudheid, slijm en een zwaar gevoel in het gebied van de maag zijn ook tekenen van een teveel aan Kapha in je lichaam. Op deze manier kunnen we ook zien dat als Kapha teveel aanwezig is, gevocht vast kan houden, maar ook dat je vast wil houden aan je eigen gewoonten en routines.


Tijdens de lente wordt Kapha als vanzelf weer vloeibaar, de zon krijgt meer kracht, en de lucht wordt weer warmer. Een perfect moment om een lenteschoonmaak te houden, en je lichaam te ondersteunen bij de natuurlijke detox die je lichaam in gang zet.5 tips voor jouw lente schoonmaak


Dus is het moeilijker om van die bank af te komen? Geen zin om te sporten, tja... je kan natuurlijk Kapha de schuld geven, maar je zintuigen, je lichaam heeft juist extra stimulatie nodig.

Om het teveel aan Kapha weer in balans te brengen, gebruik je de tegenovergestelde kwaliteiten. Dus in plaats van zwaar, koud en olieachtig, gebruik je lichte, droge en verwarmende substanties.

  1. Kom in beweging. Voeg beweging toe aan je dagelijkse routine, het liefste in de ochtend. Als je yoga doet, concentreer je dan op de houdingen die het Kapha gebied in je lichaam, de longen en het bovenste gedeelte van de torso, ruimte geven.

  2. Voeg verwarmende kruiden toe aan je voeding. Dit is het seizoen om de scherpe smaak, de chillipepers, maar ook andere verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, komijn en zwarte peper toe te voegen. Dit ondersteunt je spijsverteringsvuur.

  3. Vermijd yoghurt, en beperkt zuivel tot een minimum. Yoghurt ~ zeker in de ochtend ~ werkt slijmvormend. Om je lichaam de ruimte te geven om het overtollige Kapha slijm te laten smelten, is slijm vormende voeding niet raadzaam.

  4. Droogborstelen. Gebruik voordat je onder de douche gaat in de ochtend een droogborstel. Op deze manier breng je jezelf mentaal, energetisch en fysiek in beweging door de bloedsomloop en het lymfestelsel te stimuleren.

  5. Wandel de zon tegemoet. Voel je je down, somber en is de winterblues ook mentaal voelbaar? Ga wandelen in de ochtend en kijk naar de opkomende zon. Elke dag is een mogelijkheid voor een nieuw begin.


Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw lenteschoonmaak, ik kijk graag met je mee.


Liefs Janneke75 views0 comments

コメント


bottom of page