top of page

Hoe gaat het met jouw innerlijke navigatiesysteem?

Jouw lichaam, jouw kompas. Deze tekst staat al tijden op mijn website, het is het eerste dat je leest.

Zo vaak hoor je, luister naar je lichaam, maar hoe doe je dat dan, enne… waarom eigenlijk? Het hoofd en brein doen het vaak erg goed namelijk:)


Jouw relatie met andere mensen, je ouders, partner, kinderen, vrienden, docenten, zal veranderen met de tijd en de situatie waar je je in bevindt. Zolang we leven is het lichaam altijd bij je. Het is zo behulpzaam om een gezonde, diepe en intieme relatie te hebben met je eigen lichaam. Het lichaam als thuisbasis, het is de plek waar we kunnen waarnemen, waar dromen en wensen door relaties kunnen worden. Hoe belangrijk de mind zichzelf ook vindt, zonder het lichaam is het nergens!

Zie het lichaam als het voertuig dat je niet alleen door de ruimte heen beweegt, maar door de sensaties die we in het lichaam kunnen waarnemen, ook verdieping en verbinding geeft met jezelf en de mensen om je heen.

Je lichaam is een uniek bouwwerk, zo ontworpen dat het je kan begeleiden, veilig kan houden en ook vitaliteit en plezier kan geven.Voordat we de relatie met ons lichaam kunnen verdiepen, is het nodig om te weten hoe die nu is. Hoe voelt het lichaam zich op dit moment? Dit is een eerste stap naar meer verbinding, aandacht en compassie voor jezelf.


Hoe is jouw relatie met je lichaam?

Kan je vertrouwen op het kompas dat je lichaam kan zijn?

Hoe gaat het met jouw innerlijke navigatiesysteem?

Neem de onderstaande vragen als mogelijkheid voor reflectie, niet als oordeel. Ik nodig je uit om een open en nieuwsgierige houding te houden naar je eigen lichaam, terwijl je deze 9 vragen beantwoordt:

  1. Als je aan je lichaam denkt: is je eerste impuls dat je waardering voor je lichaam hebt? Of is er eerst oordeel, en merk je de dingen op die je zou willen veranderen?

  2. Wanneer je iets doet wat je dagelijks doet: Vertrouw je erop dat je weet wat je doet? Of ben je angstig over de eventuele uitkomst?

  3. Als er een stressvolle situatie opkomt: los je het probleem kalm en rustig op, zoals je met een vriend zou doen? Of maakt het je verward en gespannen?

  4. Als je natuurlijke behoefte van je lichaam op voelt komen, zoals slaap, trek/honger, ontlasting etc: Voel je rustig bij die lichaamsbehoeften? Of ga je er tegenin, en voelt het als een innerlijk conflict?

  5. Als je iets nieuws doet: Voel je dan de ondersteuning van je lichaam? Of voelt het alsof je lichaam je verraadt en voelt het alsof het lichaam op de rem trapt?

  6. Als er fysieke klachten zijn, of je ziek bent: Voel je dan helderheid en begrip waarom je ziek bent, of waarom de klachten er zijn? Of is er onduidelijkheid en voel je je onzeker over de oorzaak?

  7. Als je vertraagt en je aandacht naar binnen brengt: Voel je je dan verbonden met je lichaam en dat wat er nodig is? Of voel je afstand, alsof je naar iemand anders kijkt?

  8. Als iemand iets over zichzelf vertelt: vertrouw je op je eigen reflectie en wat voor jouw als waarheid is? Of accepteer je automatisch wat de ander zegt, omdat je niet weet wat voor jou geldt?

  9. Als je bezig bent met het ‘doen’ van de dingen die je doet: Is je lichaam dan als een partner of is het lichaam iets wat je moet controleren, overmeesteren? Het lichaam als iets wat je moet leren besturen totdat het volledig doet wat jij wil?

Ik ben benieuwd of er reflecties uit deze vragen komen waardoor je meer inzicht hebt gekregen in jouw relatie met jouw lichaam. Weet dat het lichaam zo uniek en intelligent is dat de huidige staat van zijn, niet een gegeven voor de rest van je leven is. Het is geen levenslange veroordeling. Ons brein en ons lichaam hebben een zelf helend vermogen, een mogelijkheid voor heling, verbinding en compassie.


Maar hoe lastig dat ook kan zijn, om te verbinden, om te voelen, met het bewustzijn op wat er nu is, zet je die stap, door je bewustzijn te vergroten en te luisteren naar die intelligentie.

Zodat jouw lichaam als innerlijk navigatiesysteem kan functioneren, als jouw innerlijk tomtom in de soms turbulente situaties van het leven.


Heb je behoefte in meer inzicht of wil je juist aan de slag met meer verbinding met je lichaam, dan help ik je graag verder!


Lieve groet,

Janneke

58 views0 comments

Comments


bottom of page