top of page

Maha Gunas - de kwaliteiten van de geest

We hebben zo'n 120.00 gedachten per dag, dat maakt het best druk daarboven in het hoofd. Onze geest doet er dan ook alles aan om ons af te leiden, te beïnvloeden. Denk maar aan die plakkerige gedachten waar je maar niet vanaf schijnt te komen. Of emoties die soms zo overweldigend of juist helemaal afwezig voelen.

Om de geest te begrijpen en een gevoel van balans te ervaren, lekker in je vel te zitten en licht door het leven te gaan, is het belangrijk om bewustzijn te creëren.

Hoe werkt de mind en wat zijn de kwaliteiten die bij jou de boventoon voeren? Door observatie en inzicht ontstaat er helderheid, zodat je mag ervaren dat je niet je gedachten of emoties bent; maar dat achter die altijd veranderende mentale uitingen een diepere oneindige ‘jij’ schuilt.


In Ayurveda en yoga noemen we de kwaliteiten van de geest, de Maha Gunas.

De drie maha guna's zijn universele eigenschappen, of kwaliteiten van bewustzijn, die aanwezig zijn in ons voedsel, onze ervaringen en onze algehele bewustzijn.


De drie Maha Gunas

Deze kwaliteiten heten: Sattva, Rajas en Tamas.

Het meest letterlijk vertaald betekenen deze woorden: Sattva = licht, Rajas = energie en Tamas = materie

Ook anders gezegd: Sattva = harmonie/balans, Rajas = activiteit/agitatie en Tamas = lethargie/traagheid


Deze drie kwaliteiten hebben we elke dag nodig. Bedenk maar dat je echt wat actie nodig hebt om uit bed te komen, dit is Rajas. Om in slaap te vallen hebben we een gezond niveau van Tamas nodig. En om helder en licht door het leven te gaan, om waar te nemen zonder filter van het verleden of de toekomst, is er Sattva nodig.

Wanneer alle drie de kwaliteiten in balans zijn, zorgt de Sattvische geest voor kalm, helder en creatief denken, wat het gemakkelijker maakt om effectieve antwoorden te vinden op de uitdagingen van het leven.


Sattva Guna

In Sattva hebben we een stil, helder meer. Het oppervlak is als een spiegel die de dingen eromheen weerspiegelt. Het geeft een zeer helder beeld omdat het oppervlak rustig is, waardoor de reflectie stabiel en betrouwbaar is. Een Sattvische geest heeft helderheid; het licht van het bewustzijn schijnt helder en gestaag door. Een Sattvische geest kan de emoties observeren, maar er zich van losmaken. Dit is wat we proberen te doen als we zitten te mediteren: we zullen de gedachten en de emoties die opkomen opmerken, we observeren en laten ze voorbijgaan. De gedachten zijn er nog steeds, maar we blijven er niet bij stilstaan of klampen ons er niet aan vast.

Rajas Guna

Neem nu hetzelfde meer en laten we ernaar kijken in zijn Rajasische aard wanneer de activiteit van de gedachten een verstoring veroorzaakt, zoals golven aan de oppervlakte. De objecten rondom het meer zijn nog steeds hetzelfde, maar nu zien we een vertekend beeld door de beweging op het oppervlak van het meer. De golven vertegenwoordigen de emoties en gedachtegolven. Het is hetzelfde meer, hetzelfde landschap, maar de activiteit aan de oppervlakte van het meer is veranderd. In Rajas hebben we de neiging om ons te identificeren met de emoties. We raken verstrikt in het drama van het leven en onze emoties hebben de neiging om reactief en zonder veel nadenken tot uitdrukking te komen.


Tamas Guna

In Rajas, zijn sommige van deze golven groot genoeg geweest om het sediment op de bodem van het meer te verstoren, waardoor je donker, troebel water krijgt. Dit is Tamas. Nogmaals, het werkelijke landschap blijft hetzelfde, maar er is heel weinig reflectie vanwege de duisternis aan de oppervlakte. In Tamas hebben de emoties de neiging om onderdrukt te worden. De meesten van ons hebben een aantal aspecten waar we deze troebelheid hebben, gebieden waar we het huis niet helemaal hebben schoongemaakt; het is een beetje donker en schimmig in dat deel van ons leven, dus we vermijden het. Het kan zijn dat we geheimzinnig zijn, delen van onszelf verbergen, afgesneden van het zonlicht van de geest.


Het is belangrijk om te zien dat dit hetzelfde meer is onder verschillende omstandigheden. De geest heeft in zijn Sattvische aard het vermogen om helder, kalm, standvastig en harmonieus met zijn omgeving te worden, omdat hij het innerlijke licht weerkaatst. Het heeft ook het vermogen om Rajasisch te worden: met zoveel gedachten en emoties heerst er verwarring en worden we reactief, aanvallend en verdedigend om ons standpunt te beschermen. Dan komt Tamas met zijn zware en donkere eigenschappen. Nu weigeren we dingen aan te pakken en gaan we over in ontkenning en verzet.


Ben jij benieuwd naar jouw mentale constitutie? Klik dan hier voor een kleine constitutie 'test'.

Maha Gunas - Constitutie
.pdf
Download PDF • 140KB

Belangrijk om te weten dat deze test een leidraad is, geen 100% zwart /wit gegeven. Er is niets zo veranderlijk als de mind!


Liefs Janneke138 views0 comments

Comments


bottom of page