top of page

Hoe voed jij je brein? 5 tips voor meer Sattva in je leven

De mind is organisch, een onderdeel van de natuur, en heeft net als het fysieke lichaam een voedingscyclus. Net zoals ons fysieke lichaam, waar onszelf voeden met eten en bouwstoffen om vervolgens het rest product in de wc achter laten, geldt dit ook voor de geest. Denk daarbij aan de inname van indrukken via de zintuigen en ook weer de afgifte zoals negatieve emoties.

Voedsel voor de geest creëert, net als voedsel voor het lichaam, de energie die het mogelijk maakt om door het leven te navigeren. Om de geest te veranderen, moeten we nadenken over hoe we hem voeden en weer ontladen.


Een rustige, kalme en lichte geest wordt ook wel een Sattvisch bewustzijn genoemd. Sattva de kwaliteit van puurheid en vredigheid is een van de 3 Maha Gunas. Wanneer deze kwaliteiten in balans zijn, zorgt de Sattvische geest voor kalm, helder en creatief denken, wat het gemakkelijker maakt om te navigeren door de uitdagingen van het leven.

Voor meer informatie over deze kwaliteiten van de geest, lees hier de blog over de Maha Gunas.Maar hoe doen we dat dan? Hoe creëer je meer Sattva in je leven, hoe voed je de geest voor meer balans, rust en creativiteit?

Bij deze 5 tips, probeer ze uit en voel hoe het de rust in jouw geest mag ondersteunen.


#1 Eet Sattvisch eten

Verse, lokale, seizoenproducten zitten vol met Prana, de levensenergie dat in alles wat de natuur voorbrengt huist. Voeding voor het lichaam geeft een stabiele basis en daarmee voeding voor de geest. Sattvische voeding is zacht, warm, kruidig, vettig en kleurrijk wat zorgt voor een soepele en zuivere spijsvertering.

Een schone, pure maaltijd wordt het beste gegeten in stilte. Probeer het eens uit, wie weet wat het je mag brengen.


#2 Ga naar buiten

De zintuigen zijn als poort naar ons brein, dus hoe we de zintuigen voeden heeft direct invloed om onze geest.

De natuur is het meest Sattvische waar je de voeding vandaag kan halen. Dus ga naar buiten, kijk, ruik, en voel de natuur door je lichaam.

Het wandelingetje zorgt er daarnaast voor dat er geen stagnatie ontstaat, waardoor alles mag blijven stromen. Dan gaat het niet alleen over ons fysieke lichaam, bloed, plasma etc, maar ook over onze geest, de gedachten en emoties.


#3 Creëer momenten van rust en stilte

Over stimulatie van de zintuigen is een van de oorzaken van onrust in onze geest. Neem genoeg momenten van stilte, zodat de mind zichzelf kan reguleren.

Tijd geven om de geest te ontladen zonder het direct weer te blijven stimuleren is een grote uitdaging.

Je kan dit doen door bijvoorbeeld:

- Even rustig op de bank zitten met een kopje thee en voor je uit te staren. Is dit heel lastig, zet dan een timer voor 5 minuten en probeer niks te doen totdat de timer gaat, wat er ook gebeurt in je hoofd. Je zal merken dat het steeds makkelijker gaat.

- Neem een kwartier als je net thuiskomt, om even te gaan liggen; Niet om te slapen, maar om te voelen wat er op dat moment speelt.


#4 Zet een intentie aan het begin van de dag

“Energy flows where the attention goes”. Ayurveda besteed niet alleen veel aandacht aan wat je doet of eet. Maar ook hóe je dat doet, met welke intentie ga jij door de dag?

De dag beginnen met een moment van dankbaarheid, zachtheid, rust zal je door de dag heen een leidraad geven.


#5 Kom op adem

Soms hoeven we alleen maar bewust te ademen om verbonden te zijn met onszelf.

De ademhaling is de directe verbinding met ‘nu’, daar waar geen zorgen/ gedachten over het verleden of angsten voor de toekomst zijn. Suggesties om dit in te bouwen in je dag:

- Elke keer als je naar de wc gaat, adem je drie keer diep in en uit voordat je weer verder gaat met de dag.

- Neem een moment voor en na de maaltijd voor een paar minuten bewust ademen.

- Voordat je opstaat en weer gaat slapen, leg je je handen op je buik en breng je aandacht naar je handen, de adem volgt vanzelf.


Genoeg tips en tricks voor meer Sattva in je leven! Maar weet je, Sattva is ook de kunst van minder doen, van vertragen, van flow met je eigen ritme. Dus ga niet alles tegelijk doen, maar kies éen tip en probeer alleen die elke dag te doen. Consistentie is hierin belangrijk, de kleine dingen in het leven die kunnen zorgen voor groots resultaat.


Less is echt more!


Ik hoor graag hoe het voor je is,

Liefs,

Janneke85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page