top of page

Pas op de plaats of gas op die lolly?

Voel jij wanneer je mee beweegt met het ritme van jouw leven, of wanneer je tegen de stroom in werkt?

Na 1 week vakantie heb ik veel geslapen, tijd voor en met mijn gezin, even geen werk. Juist dan…BOEM, is daar ineens zo’n golf energie; ideeën die maar blijven komen, inspiratie die overvloedig aanwezig is, ruimte voor reflectie, op mezelf, de dingen die ik doe. Ook heb ik ‘gewoon’ zin om dit stuk te schrijven, omdat ik het voel, omdat ik mee wil bewegen op deze energie.

Tja, ik ben op vakantie denk ik nog, moet ik dit nu wel doen? Maar het geeft zoveel energie, dus waarom niet daarop meebewegen, als een surfer op een goede golf! Dus bij deze, veel leesplezier.



In onze maatschappij wordt van ons verwacht dat we 24/7 aan staan. Dat je altijd kan leveren, produceren of hoe je het maar noemt. We weten dat dit niet realistisch is en toch…als je kijkt naar een dag, week of maand uit je leven, sta jij jezelf dan toe om een offday te hebben? Om een dag niets te doen, rust te pakken, even pas op de plaats te maken?

Ja, ja, ik ken zelf de argumenten maar al te goed.

Ja maar…

~ mijn werk verwacht dat!

~ ik kan toch niet afzeggen, om… niets?

~ iemand moet het (vul maar in wat ‘het’ is voor jou) toch doen

~ etc. etc.


Een gevoel van ritme, als bron van balans

Toen ik begon aan mijn opleiding tot Ayurvedisch Therapeut, werd ons gevraagd om juist op dat gevoel van ritme te leven, op het gevoel van flow. Om juist daar opmerkzaam op te zijn, als bron van het vinden van balans in je leven. Ze daagden ons uit, wanneer gaat het blijkbaar moeiteloos, en wanneer kost iets heel veel energie. Wanneer grijpt een onderwerp je – weet dat Ayurveda een hele brede holistische kijk heeft en dus veel verschillende onderwerpen heeft. Van voeding tot levensstijl, van massage tot kruidenleer, van oude teksten tot de link met de huidige westerse geneeswijzen, maar dit terzijde. Terug naar mijn flow!


Het was en is nog steeds onderdeel van de studie om te reflecteren op ‘hoe’ je de studie, de onderwerpen, de manier van studeren, het tijdstip van studeren ervaart. Zit je die opdracht erdoorheen te duwen omdat de opleiding er een deadline op heeft gezet? Kan je jezelf de ruimte geven om mee te bewegen en als het niet stroomt, je plan aanpassen?

Eerlijk is eerlijk, dit was en is best een klus voor mij. Jarenlang heb ik in de corporate wereld gewerkt en ook nu met gezin en het opbouwen van een eigen bedrijf geef ik mezelf niet altijd die ruimte. Of beter gezegd, neem ik niet altijd die ruimte. Terwijl ik het wel weet, maar dus niet altijd doe.

Ayurveda

Vanuit de Ayurveda wordt er veel naar beweging in de breedste zin van het woord gekeken.

Beweging als cruciaal onderdeel van gezondheid, blijheid en geluk! Niet als een constante, maar als een dynamisch geheel van je lichaam, je geest en je ziel.

In essentie zijn we in balans, we bewegen mee met de ‘forces of nature’. Balans is geen statische staat van zijn, maar een dynamisch, cyclisch ritme waarin het lichaam weet waar en wanneer te helen, elke cel als onderdeel van het grote geheel.

Maar door ons dagelijkse leven raken we uit balans; Dit zijn we allemaal, gewoon omdat we mens zijn en onderdeel zijn van de tijd waarin we nu leven.


Vata Dosha, de manager van alle beweging

Misschien heb je al eens van de 3 doshas gehoord, Kapha, Pitta en Vata? De dosha die alles met beweging te maken heeft is Vata.

Je kan Vata zien als de manager van alle bewegingen. De bewegingen in het lichaam, van de spijsvertering tot de bloedsomloop, ademhaling en ook alle kleinste bewegingen op celniveau. Maar ook alle bewegingen van de energie, gedachtes en emoties. Zonder een goede Vata manager kunnen we niet leven.

Stel je voor dat je niet meer naar de wc kan, je bloed niet meer stroomt, of de adem geblokkeerd wordt. Best duidelijk dat dit niet werkt.

Maar hetzelfde geldt ook voor je gedachten, energie en bijvoorbeeld emoties. Als die niet kunnen bewegen, vast zitten of een verkeerd kant op bewegen, wordt het dagelijkse leven er ook niet prettiger op.

Een blokkade, de afwezigheid van beweging, op wat voor manier dan ook, geeft een disbalans en kan daarmee een bron van ziekte worden.

Maar ook als iets tegen de stroom in beweegt zorgt dat ook voor problemen.

Stel je voor dat je eten weer omhoogkomt, hallo maagzuur. Of dat je alleen maar in je hoofd zit en moeilijk kan zakken naar je hart, een beweging die niet naar beneden kan of wil door te veel beweging naar boven.

We weten dit, en toch proberen we in het dagelijkse leven soms heel hard tegen de stroom in te zwemmen. Door heel hard ons best te doen, ook met alle goed intenties, gaan we soms voorbij aan de richting van die beweging die nodig is. Dan zitten we onszelf letterlijk in de weg.

Ken je die uitdrukking: pushing water up the hill? Nou dat dus; knap, maar niet heel nuttig of handig.


Kan jij het voelen in je lijf?

~ Wanneer stroomt het vrij?

~ Wanneer raken we geblokkeerd?

~ Wanneer werken we tegen de stroom in?

~ Wanneer is het tijd voor een pas op de plaats?

~ Of juist gas op de lolly, zoals we dat bij mij thuis zeggen. Oftewel tijd om juist mee te bewegen in een stroomversnelling. Zo’n golf waar je op voelt dat je beweging gedragen en vooruit gestuwd wordt.

Je kent dat gevoel vast wel, de dingen gaan moeiteloos, tijd lijkt geen gewicht te hebben en aandacht wordt moeiteloos ingezet om die dingen te doen die je doet! Een gevoel van flow.


Ayurveda geeft geweldige tools voor bijvoorbeeld je dagritme, maar ook de cyclus van de menstruatie en de ritmes van de seizoenen. Er is een tijd in de dag, cyclus, seizoen waar het van nature meer gaat om dingen ‘doen’, actie en vooruitgang. Neem bijvoorbeeld het gevoel van de lente, dat is heel anders dan van de winter, waar de natuur zich terugtrekt.

Zo is er ook een tijd in elke dag, cyclus, seizoen, waar we mee kunnen bewegen in de rust, terugtrekken en reflectie. Op deze manier vallen we in slaap en kan de winter de bron zijn van de nieuwe groei in de lente.


Wil je hier meer over weten of merk je dat je jouw ritme een beetje kwijt bent? Ik neem je erg graag in mee, zodat jij kan meebewegen in jouw ritme, de dans van jouw leven.


Doe een stapje naar voren en een stapje terug… Ken je dat kinderliedje?

Nee? Ook niet erg, dans je eigen dans, het hoeft geen marathon te zijn.


Lieve groet,

Janneke

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page